Kontakt:
Piec szamotowy K1 (12 szamotów)

Cena od:
697 PLN Sugerowana cena detaliczna brutto
Piec szamotowy typu KOZA - Jakość, wydajność i oszczędność!
Piec szamotowy, tzw. SZAMOCIAK jest najtańszym i najprostszym w montażu źródłem ciepła na rynku. Niezwykle prosty w obsłudze i konserwacji. Niska cena idąca w parze z wysoką wydajnością i prostotą wykonania jest bez wątpienia jego największą zaletą. Piecyki naszej produkcji wykonane są w całości ze stali atestowanej o grubości 2 mm. Piecyk posiada w środku 12 cegieł szamotowych, które zapewniają długotrwałe utrzymanie ciepła.
STAL ATESTOWANA! - Cały piecyk wykonany jest z atestowanej stali o grubości 2 mm (Inspection Certificate 3.1 EN 10204/Certyfikat 3.1 EN 10204) nr. 80120027167
Cechy:
- polska produkcja,
- idealny do ogrzewania garaży, domków, warsztatów, sklepów i wielu innych pomieszczeń,
- ogrzeje pomieszczenie do ok. 150 m2 (powierzchnia orientacyjna w zależności od rodzaju i grubości izolacji ocieplenia budynku),
- paliwo: drewno, brykiet, inne...
- 12 cegieł szamotowych,
- szyber służący do regulacji przepływu spalin,
- bardzo wydajny i oszczędny,
- wygodna szuflada do opróżniania popiołu,
- aż dwie regulowane przepustnice powietrza w górnych i dolnych drzwiczkach,
- ogrzewacz pomieszczeń,
- kolor: czarny (farba żaroodporna)
- atestowana stal o grubości aż 2 mm,
- zwiększona ilość zagięć oraz solidne spawy,
- płyta grzejna o wymiarach 34x34 cm ze zdejmowanym wiekiem o średnicy Ø 160 mm,
- wyjmowany ruszt wykonany z wysokiej jakości żeliwa szarego, który nie wygina się i nie pęka pod wpływem temperatury - ruszt jest umiejscowiony na wspornikach o grubości 6 mm,
- szybka i prosta konserwacja, brak ukrytych zakamarków, które mogą dodatkowo utrudniać czyszczenie,
- waga: 43,5 kg,
- czopuch o średnicy Ø 120 mm.
Efektywne napowietrzanie i szybka konserwacja
Górne i dolne drzwiczki piecyka wyposażone są w przepustnicę powietrza. Pozwala to w pełni kontrolować ilość dostarczanego powietrza do wnętrza paleniska. Dodatkowo czopuch posiada regulowaną przepustnicę dymu.
Czyszczenie piecyka jest niezwykle proste i szybkie – sprowadza się jedynie do opróżnienia szuflady z popiołu oraz okresowego czyszczenia wnętrza paleniska z nagromadzonych zanieczyszczeń. Niepotrzebne są żadne specjalistyczne narzędzia – wystarczy gracka i haczyk.
Duża ilość elementów giętych i wysokiej jakości spawy
Tam, gdzie to możliwe, elementy spawane zastąpione są elementami giętymi, co wpływa w dużej mierze na żywotność piecyka. Natomiast wykonane spawy są solidne i najwyższej jakości. Wysokiej jakości ruszt wykonany jest z żeliwa szarego, dzięki czemu nie wygina się pod wpływem wysokich temperatur, ani nie pęka, jak zwykły metalowy. Umieszczony jest na wspornikach o grubości aż 6 mm.
Zaleca się, aby pierwsze palenia w piecyku przeprowadzać nie przekraczając połowy mocy nominalnej, ale stopniowo zwiększając ilość paliwa. W tym czasie może uwalniać się nieprzyjemny zapach farby, który ustąpi z czasem. Pomieszczenie, w którym znajduje się piecyk powinno mieć stały dostęp do wentylacji, zapewniający swobodny przepływ powietrza.
Podstawowe wymiary
A | 320 mm |
B | 750 mm |
C | 335 mm |
D | Ø 120 mm |
E | 335 mm |
F | 540 mm |
G | 460 mm |
Szerokość i wysokość wsypów | 190x120 mm |
Otwór dekla przy blacie grzejnym | Ø 160 mm |
Palenisko (głębokość, szerokość, wysokość) | 240x200x270 mm |
Długość czopucha od tylnej ściany | 105 mm |