Piec szamotowy K1 (12 szamotów)


Cena od:

697 PLN Sugerowana cena detaliczna brutto

stan magazynowy: 14 szt.
czas realizacji: 1dni
Zamawiam Kup na raty
Sprawdź jak zamówić produkt

Piec szamotowy typu KOZA - Jakość, wydajność i oszczędność!

Piec szamotowy, tzw. SZAMOCIAK jest najtańszym i najprostszym w montażu źródłem ciepła na rynku. Niezwykle prosty w obsłudze i konserwacji. Niska cena idąca w parze z wysoką wydajnością i prostotą wykonania jest bez wątpienia jego największą zaletą. Piecyki naszej produkcji wykonane są w całości ze stali atestowanej o grubości 2 mm. Piecyk posiada w środku 12 cegieł szamotowych, które zapewniają długotrwałe utrzymanie ciepła.

STAL ATESTOWANA! - Cały piecyk wykonany jest z atestowanej stali o grubości 2 mm (Inspection Certificate 3.1 EN 10204/Certyfikat 3.1 EN 10204) nr. 80120027167

Cechy:

  • polska produkcja,
  • idealny do ogrzewania garaży, domków, warsztatów, sklepów i wielu innych pomieszczeń,
  • ogrzeje pomieszczenie do ok. 150 m2 (powierzchnia orientacyjna w zależności od rodzaju i grubości izolacji ocieplenia budynku),
  • paliwo: drewno, brykiet, inne...
  • 12 cegieł szamotowych,
  • szyber służący do regulacji przepływu spalin,
  • bardzo wydajny i oszczędny,
  • wygodna szuflada do opróżniania popiołu,
  • aż dwie regulowane przepustnice powietrza w górnych i dolnych drzwiczkach,
  • ogrzewacz pomieszczeń,
  • kolor: czarny (farba żaroodporna)
  • atestowana stal o grubości aż 2 mm,
  • zwiększona ilość zagięć oraz solidne spawy,
  • płyta grzejna o wymiarach 34x34 cm ze zdejmowanym wiekiem o średnicy Ø 160 mm,
  • wyjmowany ruszt wykonany z wysokiej jakości żeliwa szarego, który nie wygina się i nie pęka pod wpływem temperatury - ruszt jest umiejscowiony na wspornikach o grubości 6 mm,
  • szybka i prosta konserwacja, brak ukrytych zakamarków, które mogą dodatkowo utrudniać czyszczenie,
  • waga: 43,5 kg,
  • czopuch o średnicy Ø 120 mm.

Efektywne napowietrzanie i szybka konserwacja

Górne i dolne drzwiczki piecyka wyposażone są w przepustnicę powietrza. Pozwala to w pełni kontrolować ilość dostarczanego powietrza do wnętrza paleniska. Dodatkowo czopuch posiada regulowaną przepustnicę dymu.

Czyszczenie piecyka jest niezwykle proste i szybkie – sprowadza się jedynie do opróżnienia szuflady z popiołu oraz okresowego czyszczenia wnętrza paleniska z nagromadzonych zanieczyszczeń. Niepotrzebne są żadne specjalistyczne narzędzia – wystarczy gracka i haczyk.

Duża ilość elementów giętych i wysokiej jakości spawy

Tam, gdzie to możliwe, elementy spawane zastąpione są elementami giętymi, co wpływa w dużej mierze na żywotność piecyka. Natomiast wykonane spawy są solidne i najwyższej jakości. Wysokiej jakości ruszt wykonany jest z żeliwa szarego, dzięki czemu nie wygina się pod wpływem wysokich temperatur, ani nie pęka, jak zwykły metalowy. Umieszczony jest na wspornikach o grubości aż 6 mm.


Zaleca się, aby pierwsze palenia w piecyku przeprowadzać nie przekraczając połowy mocy nominalnej, ale stopniowo zwiększając ilość paliwa. W tym czasie może uwalniać się nieprzyjemny zapach farby, który ustąpi z czasem. Pomieszczenie, w którym znajduje się piecyk powinno mieć stały dostęp do wentylacji, zapewniający swobodny przepływ powietrza.

 Rysunek techniczny

Podstawowe wymiary

A 320 mm
B 750 mm
C 335 mm
D Ø 120 mm
E 335 mm
F 540 mm
G 460 mm
Szerokość i wysokość wsypów 190x120 mm
Otwór dekla przy blacie grzejnym Ø 160 mm
Palenisko (głębokość, szerokość, wysokość) 240x200x270 mm
Długość czopucha od tylnej ściany 105 mm

 

 

 

Powrót

Najczęstsze pytania

Porady fachowców

Wymiana i konserwacja

Pliki do pobrania

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Kliknij zgadzam się.